index prędkości opon zimowych

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bill
    Classic
    • 2012
    • 29

Zamieszczone przez Polska77
    Zamieszczone przez sew1981
    ale chyba w benzynach tak szybko nie lecą takie rzeczy (sprzęgło, turbo) jak w tdi.
    Zamieszczone przez RafalekM
    więc imho nie masz się czego bać
    kusicie koledzy
    bo to jeden z nielicznych dobrych wirusow
  • DANIEL1987
    Rider
    • 2010
    • 286

noszę się z zamiarem zakupu opon zimowych 195/65/r15 do mojej skodzinki nowej i tu dylemat czy mogę kupić z indeksem T czy muszą to być H . Głównie chodzi o to czy w razie jakiejś kolizji lub czegoś nie będzie problemu z autocasco....wie ktoś jak jest w homologacji na Octavię IIFL?? dopuszcza się stosowanie opon o indeksie T????bo różnica w cenie znaczna... :cry:
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=42786

Komentarz

• sew1981
      RS
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2009
      • 10917
      • Fiat

no według tego tak wygląda w II:
      Silnik(i): 1.6 MPI (75 kW), 1.6 FSI (84 kW), 1.9 TDI (77 kW)
      Rozmiar Indeksy Ciśnienie
      195/65R15 91 H 2.2/2.2 - 2.3/3.3
      205/60R15 91 H 2.2/2.2 - 2.3/3.0
      205/55R16 91 V 2.1/2.2 - 2.4/3.2
      225/45R17 91 V 2.2/2.2 - 2.4/3.0

to stara rozpiska jakaś (przed fl), ale jest bxe i ma indeks h i v. Ale czy naprawdę aż tak robią ubezpieczalnie jak się spowoduje kolizje?patrzą na indeks na oponach? nigdy mi nikt nie sprawdzał z ubezpieczalni tego, t- 190 km/h, wieć do tej prędkości powinno być formalnie ok, a gdzie w polsce tyle pojedziesz? chodzi o ac.

Komentarz

• DANIEL1987
        Rider
        • 2010
        • 286

wiesz jak to jest....żeby nie wypłacić wszystkiego się przyczepią.....może ktoś jeszcze rozjaśni sytuację :P

Komentarz

• Jacek Wo.
          Ambiente
          • 2010
          • 221

Zamieszczone przez DANIEL1987
          wiesz jak to jest....żeby nie wypłacić wszystkiego się przyczepią.....może ktoś jeszcze rozjaśni sytuację :P
          Jak przekroczysz prędkość indexu, to teoretycznie ktoś się moze wtedy szarpać, ale jak będziesz miał wypadek przy V > 190 km/h, to nie wiem, czy będziesz się w stanie kłócić? :evil:

W instrukcji od Octavi jest zapis, ze jak założysz opony z indexem niższym od V max auta, to nie wolno jeździć tak szybko i najlepiej dac nalepkę (przywieszkę) że masz "wolniejsze" opony. W niektórych (?) autach z MAXI-DOT jest opcja ustawienia takiej prędkości i włączenia alarmu "WINTERREIFEN".

Komentarz

• DANIEL1987
            Rider
            • 2010
            • 286

no ale w homologacji nie ma indeksu T i już ubezpieczalnia ma haczyk...nawt jak stluczka bedzie przy 40km/h 8) bede musial spytac sie jakiegos ubezpieczyciela ale i tak na 99% kupie z indeksem T :szeroki_usmiech

Komentarz

• voytek
              Rider
              • 2010
              • 480
              • Octavia III (5E3)
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez DANIEL1987
              no ale w homologacji nie ma indeksu T i już ubezpieczalnia ma haczyk...nawt jak stluczka bedzie przy 40km/h
              Niekoniecznie, pytałem o to Allianz, zobacz tutaj:

Ale u różnych ubezpieczycieli może być różnie.
              No i kupiłem H zamiast V (różnica w cenie znacząca).

Komentarz

• janek11
                Ambiente
                • 2010
                • 150

Ja mam ubezpieczenie w PZU i w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia nic nie ma na ten temat. Poza tym w instrukcji wyraźnie stoi, że można używać zimówek z niższym indeksem prędkości - więc użytkujesz auto zgodnie z instrukcją i tutaj nikt nie może się przyczepić. Oczywiście należy pamiętać, żeby nie przekraczać Vmax dla danego indeksu. Tak samo ubezpieczyciel nie ma prawa odmówić wypłaty odszkodowania za to, że zimą jeździłeś na letnich ('całorocznych') - chyba, że w OWU zaznaczył inaczej.

Sam używam w BXE z indeksem T (w przypadku kombi Vmax to 191 km/h i raczej nie zanosi się, żebym zimą testował na naszych drogach, czy tyle pójdzie - jeszcze chciałbym parę lat pożyć.

Komentarz

• AdamB
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 8030
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

janek11, osobiście zawsze kupuje zimówki o jeden indeks prędkości niższy ze względu na prędkości które w zimę raczej mam niższe i w zasadzie nawet 170km/h nie jeżdżę po niemieckich autostradach. Po drugie jak wcześniej koledzy napisali, cena ważna rzecz.
                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• janek11
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 150

AdamB, No nie da się ukryć, że cena ważna rzecz - w przypadku GY UG 7+ (205/55/16) to było jakieś 120 PLN za 4 szt.

Jedyny możliwy problem, to że wówczas teoretycznie samochód nie spełnia warunków technicznych określonych w rozporządzeniu w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia. (Dz. U. z dnia 26 lutego 2003 r.), gdzie w rozdziale II par. 11 w pkt. 5.: "Pojazd powinien być wyposażony w ogumienie pneumatyczne, o nośności dostosowanej do nacisku koła, oraz dostosowane do maksymalnej prędkości pojazdu; ciśnienie w ogumieniu powinno być zgodne z zaleceniami wytwórni dla danej opony i obciążenia pojazdu."

Komentarz

• AdamB
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 8030
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

janek11, jak masz mieć wątpliwość i żyć w niepewności to kup z indeksem do 210km/h
                      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• janek11
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 150

Ja już kupiłem i jeżdżę na takich - wątpliwości budzi sformułowanie "dostosowane do maksymalnej prędkości" - interpretuję to tak, że jeśli pojazd może maksymalnie przy sprzyjających warunkach rozwinąć prędkość 191 km/h, a indeks prędkości wynosi 190 km/h, to jest to "dostosowanie". Poza tym, jak już wspomniałem dla mojej ubezpieczalni nie ma to znaczenia. Także jestem przekonany, ale jeśli ktoś inaczej interpretuje ten zapis, to co najwyżej może mieć problemy z miśkami, albo jeśli na takich oponach pojedzie na przegląd i trafi mu się bardzo skrupulatny diagnosta.

Komentarz

Pracuję...